«Una lectura obligatòria… La fascinant història personal d’un viatge al futur de la comunicació entre humans i animals, mitjançant un retorn al passat.» New Scientist
L’any 2015 el documentalista de natura Tom Mustill observava balenes, quan un rorqual geperut va saltar sobre el seu caiac i gairebé el mata. Després que un videoclip que recollia l’incident es tornés viral, es va veure aclaparat per una allau de teories que provaven d’explicar el que havia passat. Es va obsessionar amb intentar esbrinar el que la balena tenia al cap en aquell moment.
Aquesta és la història sobre els pioners d’una nova era de descobertes en què els seus avenços avantguardistes ens porten al caire del desxiframent de la comunicació animal… i les balenes, amb el seu descomunal cervell de mamífer i els seus sofisticats llenguatges, ens ofereixen una de les oportunitats més realistes per aconseguir-ho.
Mitjançant «orelles subaquàtiques», peixos robòtics, big data i intel·ligència artificial, científics capdavanters i empresaris de les noves tecnologies treballen arreu del món per fer realitat la fantasia del Dr. Dolittle, amb la qual cosa han capgirat bona part d’allò que sabem sobre aquests misteriosos animals.
Però quines implicacions tindria que aconseguíssim establir-hi una conversa? I amb el canvi climàtic posant cada vegada més espècies en perill d’extinció, alteraria aquesta iniciativa la nostra perspectiva sobre el món natural?